ОБРІЗАННЯ ГОСПОДА БОГА І СПАСА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА

проповідь о.др. Романа Василіва



У середньовіччі один багатий і знаменитий рицар мешкав у красивому замку. Рицар так любив свій замок, що витрачав на нього всі свої заощадження: прикрашав його, оздоблював, перебудовував. Замок справляв на всіх незабутні враження; вважався шедевром архітектури і мистецтва. Рицар так був захоплений своїм замком, що не зважав на бідних, ніколи і нікому не приходив на допомогу. Його серце було затверділим до людського горя, людських труднощів і проблем. Одного вечора під час негоди, коли лився проливний дощ і блискавки сипалися мов іскри, до дверей замку постукав якийсь подорожній. Коли рицар відкрив вікно і запитав прохожого про його проблему, то прохожий почав проситися переночувати.

 

– Мій замок не є ані заїздом, ані готелем. Це моя приватна власність і ніхто не має права порушувати мій спокій. Пошукай собі інше місце для нічлігу.  

 

Подорожній наполягав, зважаючи на погодні умови та обезсилення від довгої дороги. Коли рицар виявився невблаганним, то подорожній попросив його відповісти на декілька питань. Рицар погодився на діалог з відповідями. Подорожній запитав:

 

– Скажи мені, будь ласка, хто мешкав у цьому палаці перед тобою?

 

– Мій батько,– відповів дивуючись цьому запитанню рицар. Це мій батько передав мені цей палац у спадок.

 

– А хто мешкав у цьому палаці перед твоїм батьком?

 

– Мій дідусь, який будував його. Тут повсюди відчувається його рука. Мій дідусь був дуже талановитим і багатим. Це праця його рук і прояв його таланту. Я вдався у нього і намагаюся зробити цей палац ще трохи кращим.

 

– А хто буде мешкати у цьому замку після тебе?

 

– Зрозуміло, що мій син. Я все своє майно передам у спадок синові. Він мій єдиний спадкоємець.

 

– Бачиш, – продовжив говорити подорожній,– кожен приходить, щоби пожити у цьому замку певний час, а потім уступає місце другому. Хіба ти не є таким самим гостем? Цей замок, очевидно, є таким самим заїздом чи готелем. Для чого ти думаєш лише про нього і інвестуєш лише у нього, тоді коли ти мешкаєш у ньому лише короткий час? Краще тобі робити добро бідним, щоби збудувати собі правдиве мешкання на небі.

 

Рицар сприйняв ці слова подорожуючого у глибінь свого серця, дозволив переночувати подорожуючому і став з цього часу творити добро бідним, убогим і немічним.

 

Сьогоднішне свято Нового року показує нам Бога, Який хоче також дати нам шанс знайти правильне русло інвестування в нашому житті. Новий рік приносить нам той новий відлік часу, в якому ми повинні визначити пріоритети та спрямувати наші дороги у дім Отця, залишивши дріб’язкові речі, як зайві і непотрібні. Минулий рік безповоротно проминув і ніколи не повернеться. Одне нам відоме, що ми на землі тут живемо дуже недовгий час, обмежений час. Бог дає нам цей дар, щоби ми з нього користали. Що ще дає нам Бог у цей святковий урочистий день?

 

Бог дав нам Свого Сина, Який народився як Дитина у Вифлеємі Юдейському рівно тиждень тому. Сьогодні Бог дає нам Свого Сина, надаючи Йому ім’я Ісус. Це ім’я означає Спаситель. Бог дає нам Спасителя, щоби ми, розпочинаючи Новий рік, отримали найбільший дар – спасіння. У події Обрізання Господнього вперше проливається кров новонародженого Месії, яка стає прототипом, праобразом, символом Його крові, яка проллється на хресті Голгофи за наше відкуплення.

 

Обрізання у стародавніх євреїв вказувало на приналежність Дитини до Вибраного Народу. Відтепер Дитина Ісус є приналежною до цього Народу. А ця перша кров Ісуса, пролита під час Обрізання Господнього, ототожнить Його з Вибраним Народом. Ім’я Ісус буде вказувати на характерну ознаку Месії – Спаситель.

 

Друга кров, пролита на хресті, відкупить не тільки сучасників Ісуса, але і первозданного Адама. Вона діятиме як знак освячення не тільки вперед, тобто до кінця людської історії в майбутньому, але і назад, повертаючись до відліку часу створення людини, звільняючи праведників із шеолу. Свято Нового року і Обрізання Господнього вказує нам на перспективи у майбутньому.

 

Один ботанік, споглядаючи на дію павука, який снував павутиння, дуже зацікавився його роботою. Він спостерігав як малий павук розпочинав свою роботу, прикріплюючи головну нитку до основи, а потім снував прекрасну сітку, яку щоденно ремонтував, доглядаючи її мов найдорогоціннішу річ. Одного разу павук, ремонтуючи свою сітку, помилився, відрубавши головну нитку від її основи. Миттєво сітка впала і перетворилася у сіру мокру пляму на землі.

 

Людина, яка дбає лише про речі дочасні, уподібнюється до цього павука, який помилився, бо забув про головне. Сучасна людина також забуває про головні речі і прив’язується до дріб’язковості і до того, що скороминуче. Падіння такої людини є неминучим. Новий рік, який вступив у свої права, необхідно розпочати з новими планами, які стануть нашими дороговказами і в цьому році і в нашому житті. Ми повинні вияснити для себе наші пріоритети, щоби не схибити і не піти хибним шляхом.

 

Людина – вінець Божого творіння, але не на основі досконалості, тому що Бог зодягнув нас у шати нашого тіла, піддаючи нас різнорідним обмеженням, але на основі розуму, свобідної волі і безсмертної душі. Розум підказує нам, що ми повинні брати відповідальність за всі інші творіння Божі. Тому-то ми намагаємося всіх їх собі підпорядкувати, (бо ж ми вінець творіння), незважаючи навіть на їхній спротив. Це нам не дуже вдається, але поступки в цьому напрямку ми робимо надзвичайні. Для прикладу візьмімо медицину, яка бореться (в більшості випадків безплідно) проти вірусів і бактерій. Незважаючи на те, що ці віруси і бактерії є несвідомим творінням, яке ми не можемо навіть побачити неозброєним оком, а тільки через мікроскоп, проте вони затруюють нам життя. Вони валять нас у ліжко на декілька днів, а можливо і тижнів і створюють нам у житті дискомфорт.

 

На порозі Нового року нам варто пам’ятати, що велич людини поєднується з її слабкістю і незначимістю. Безліч мільйонів людей у цьому році, який тільки розпочинається, впаде жертвою бактерій чи вірусів, які несуть зі собою смерть.

 

Хоча людина, яка поставлена над всім творінням царем, все-таки відчуває на собі свою слабкість. Вона є царем, якому Бог довірив Своє творіння, але цей цар на протязі багатьох тисяч років не зумів собі це творіння ані підпорядкувати, ані запанувати над своїми ворогами. Наша велич не полягає на цьому вивищенні, яке для багатьох є джерелом гордості і зарозумілості. Вона полягає в тому, що Бог приймає багатьох за Своїх дітей і запрошує до Свого дому у вічності. Гідність Божої дитини по благодаті підносить нас понад усе. Тому-то ми повинні любити нашого Бога понад усе.

 

У події свята Обрізання Господнього, коли ми отримуємо запевнення нашої вибраності для спасіння, ми повинні спрямувати всі свої зусилля до сприйняття цього спасіння, принесеного нам в імені «Ісус», що означає Спаситель, причому наш Спаситель. Гідність спасенних Божих дітей вивищує нас понад усе. Навіть якщо ми хворіємо і помираємо, навіть якщо ми не в стані володіти творінням так, як би ми хотіли, то і тоді, з огляду на Божу благодать, отриману від Творця, ми можемо гордо піднести голову, знаючи, що володінням над творінням займається наш Небесний Отець, а Він це робить блискуче і ефектно. З огляду на це, ми повинні любити Бога, Який об’явив нам Своє отцівське «Лице» і довіряти Йому в повноті.

 

Цей факт, що Бог провадить нас небезпечними стежками, якими є всі дороги нашого земного життя, впевнює нас, що вони перестають бути для нас грізними. Джерелом радості є те, що ми не самі, а що з нами є Бог, Який трактує нас як Своїх дітей. Своєї ж гідності шукаймо не в пануванні, бо це дорога до багатьох нещасть, але в любові до Бога, людей і створеного Ним світу. Якщо Бог любить нас як Своїх дітей, то все інше маловажне. Радість життя – коротка, а радість життя Божої дитини є вічна.

 

Свято Обрізання Господнього і Нового року повинно показати нам нові пріоритети і спонукати кожного із нас до накреслення нових планів, нових програм, які повинні змінити наші звички та наш буденний ритм життя. Як ми розпочнемо, таким і буде стиль нашого життя у цьому році. Стараймося, найперше, почати, а потім і жити по-новому, по-людськи, по-Божому. Амінь



Создан 04 янв 2017



Copyright © 13. 07. 2016-2017. Безкоштовний каталог сайтів